Az Égerházi Pannó átadása

A városnapi rendezvények második napján, hivatalosan is átadták, Égerházi Imre – Hajdúk I. című pannóját.

A Hajdúk I. című pannó tervezése és a megvalósítása három évig tartott. A színes alkotás 72 alakot és arcot, 7 népes csoportot és jelenetet, 6 egykorú történelmi tárgyi emléket tartalmaz. A mozgalmas felületnek négy kiemelkedő pontja van: Bocskai István és Báthori Gábor fejedelem, Sillye Gábor hajdúkerületi főkapitány, 1849-ben forradalmi kormánybiztos arcmása és a hajdúk címere. Köréjük rendeződnek csoportok és jelenetek.

Az eseményen Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd beszédében kiemelte: „Az év végi időszak mindig szép a város életében, hiszen itt az advent, várakozunk legszentebb ünnepünkre a karácsonyra és városunk születésnapjára.” A polgármester szerint a Hajdúk I. pannóban, rengeteg történet van jelen, amely meghatározó fontosságú Hajdúhadház történelmében, ezek a jelképek, amelyekre büszkék lehetünk, amelyeket éreznünk kell, mivel ezek nélkül az emberek nélkül nem lehetne településünk büszke hajdúváros. Csáfordi Dénes megköszönte mindenki munkáját, aki azon dolgozott, hogy a pannó visszakerüljön Hajdúhadházra, s elfoglalja talán legméltóbb helyét a Szederjes Sport-és Konferencia Központ- Közösségi Épületében.

Égerházi Imre alkotói munkáját Vargáné Sőrés Ilona mutatta be, aki elmondta, „a festőművész ezer szállal kötődött Hajdúhadházhoz, s képi történeteiben fontosnak tartotta kihangsúlyozni őseink útját, amely ezen alkotáson a Hajdúk letelepítésétől, a hajdúkerületek megszüntetéséig tart.”

 Vargáné Sőrés Ilona kiemelte az esemény aktualitását, mivel novemberben volt Égerházi Imre halálának 20. évfordulója, amely előtt így méltóképp tiszteleghetünk.

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.