Pályázati azonosítószám: TOP-1.2.1-15-HB1-2016-00026
Pályázat címe: Hajdúhadházon Interaktív Présház megvalósítása
Pályázat összköltsége: 140.000.000 Ft
Támogatási összeg: 107.984.698 Ft
Megvalósítás kezdete: 2017.07.15.
Fizikai befejezés: 2020.11.25.
Hajdúhadház Város Önkormányzata befejezte a Hajdúhadház 19633/1 helyrajziszámon folytatott beruházását. Az megjelölt ingatlanon egy turisztikai látogatóhelyet alakítottunk ki, ahol a település múltjára jellemző borászati és szőlőművelési hagyományokat kívánjuk bemutatni. A kiállítás helyben összegyűjtött tárgyi emlékek elhelyezésének biztost helyet. A beruházás keretében szemléltetésre került a település összehangolt közösségi életét bizonyító tárgyi emlékek helyreállítása, mint például a zártkertet körül határoló gardájának és kapuinak, illetve kúthálózatának felújítása, a csőszház felújítása és berendezéseinek bemutatása. A létesítmény kialakítása során törekedtünk a helyi egységes megjelenést szemléltetni, de figyelembe venni a mai kor energetikai elvárásait is, illetve biztosítani az akadálymentes használatot.
A pályázat során a
– szőlészeti interaktív mintagazdaság kialakítása 19633/1 hrsz ingatlanhoz kapcsolódóan,
– dűlő utak kimérése, elnevezése, kitáblázása (egységes megjelenítés)
– kapuk helyreállítása (egységes megjelenítés)
– ásott kerekes kutak zártkerti arculathoz illeszkedő felújítása
– régi csőszház felújítása 19700 hrsz
– bigecs, garádja történetének, funkciójának bemutatása, bigecsi kertművelés helyreállítása
– zárkertként működő szőlős kert 18.-20. század első fele közötti állapot bemutatása (táblák)
– tájékoztató táblák kihelyezése, útirány jelzőtáblák
– zárkerti kapuk helyreállítása
– helyi őshonos szőlő fajták bemutatása (fizikálisan, tájékoztató táblákon, interaktívan)
– hagyományos művelési módok bemutatása (fizikálisan, tájékoztató táblákon, interaktívan)
– szőlő támrendszerek bemutatása: bárdal faragott hasított szőlőkarók stb. ennek megfelelő szőlő ültetvények kialakítása
– hagyományos művelési módok (gyalog műveléses szőlőterület), hagyományos szőlőművelés bemutatása