Emlékezés a hősökre

A Bihardiószegi csatára emlékeztek az összegyűltek a mai napon Bocskai István lovasszobránál. 1604. október 14-15-e éjjelén az osztrák császári seregben szolgáló hajdúk, akiket Bocskai István ellen küldtek, Bocskai oldalára állva vereséget mértek a Habsburg csapatokra.

A megemlékezésen Csáfordi Dénes polgármester mondott beszédet, amelyben kiemelte a csata fontosságát és taglalta, hogy Hajdúhadház nem lehetne büszke hajdúváros Bocskai István és a hajdúk tettei nélkül. Ennek a győzelemnek köszönhetően kézzel fogható eredményeket láthatunk Hajdúhadházon, – mondta a polgármester, majd azt is kiemelte, hogy az együttműködés eredményeképpen jött létre a Korponai kiváltságlevél, melyben Bocskai István letelepítette a hajdúkat és létrejöttek a hajdúvárosok. Eszméiket, mentalitásukat örököltük, s kaptuk örökül a szabadságot és azt a hajdú-magabiztosságot, ami segít nekünk helyt állni az élet minden területén.

Az ünnepség zárásaként Csáfordi Dénes, Hajdúhadház Önkormányzata nevében koszorút helyezett el a lovasszobor előtt a csatában, a magyar szabadságért elszántan küzdők tiszteletére.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.