„Hegedűvel és puskával”

A nagy háború elfeledett cigány katonái

„Ugy harcolt a cigány, mint egy oroszlán. A fáradalmakat a legjobban birta, igényei nem voltak, meleget vagy hideget föl sem vette, s ha verekedni kellett, nem volt vakmerőbb legény az egész ezredben. Azt akarta megmutatni, hogy a cigánynak, a mindenünnét kirugott, mindenkitől lenézett cigánynak is van hazája.”
(A cigány boldogsága, Budapesti Hirlap, 1914. november 14.)

 

Scholtz Róbert Gergely régész, történész kutatómunkájának köszönhetően az első világháború elfeledett cigány katonáinak emlékét idéző vándorkiállítás nyílt meg a mai napon a Csokonai Művelődési Házban, az EFOP-1.5.3-16-2017-00121 azonosító számú, „Humán szolgáltatások fejlesztése települések összefogásával” elnevezésű pályázat keretén belül.

Kevéssé ismert az a tény, hogy 1914-1918 között számos cigány katona küzdött a világháborúban. Mivel a Monarchiában a cigányságot társadalmi rétegként és nem önálló nemzetiségként kezelték, ezért áldozatvállalásukról, helytállásukról viszonylag keveset tudunk. A nagy háború az európai cigány történelem legsötétebb korszakának hajnala. A Monarchia hadseregében több hadszíntéren számtalan cigány katona szolgált. Az önként berukkolt, vagy kényszersorozott férfiak közül sokan nem tértek vissza. Többségük távoli harcterek és hadifogolytáborok jeltelen tömegsírjaiban alussza örök álmát. Jelen kiállítás nekik: a Nagy Háború elfeledett cigány katonáinak állít emléket.

Az ország több városában látható volt már ez a különleges tárlat, mely most Hajdúhadházra is megérkezett.

A kiállítás 2021. szeptember 29-ig lesz látható településünkön, munkanapokon  8 órától 16 óráig.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.