Tájékoztató az elhanyagolt, romos ingatlanok karbantartásával kapcsolatban

Az ingatlanok tulajdonosainak a tulajdonukban lévő épületek jó karbantartására fokozott figyelmet kell fordítani. Nagy számban található településünkön omladozó, düledező lakóház. Ezen épületek tulajdonosai ellen jogszabály alapján kötelezési eljárás kezdeményezhető az épített környezet alakításáról és védelméről  szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 47.§. (2.) bekezdés g./ pontja alapján, a jó karbantartás elmulasztása miatt.

A kötelezési eljárás során határidő megállapítása mellett az épületet helyre kell hozni, vagy végső esetben a bontást el kell végezni. Jelenleg a lakóház elbontására nem kell bontási engedélyt kérni – az elvégezhető önerőből. Az épület lebontása után viszont hatósági bizonyítványt kell kérni építéshatóságunktól az épület lebontásának tényének igazolása céljából.

Amennyiben a kötelezés nem jár eredménnyel akkor – ismételten is kiszabható – 5.000.- tól 500.000.-ft –ig terjedő eljárásibírsággal sújtható az épület tulajdonosa, tulajdonosai.

A bírság meg nem fizetése esetén a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon keresztül kerül behajtásra.

Kérünk minden érintett ingatlantulajdonost, hogy a kötelezési eljárás megindítása előtt tegyék meg az épületük állagmegóvása érdekben a szükséges intézkedéseket.

Hajdúhadház, 2019. 04. 24.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.