TÁJÉKOZTATÓ

TÁJÉKOZTATÓ

A családi fogyasztói közösségekre vonatkozó kedvezmény igénybevételéhez

 

Magyarország Kormánya módosította az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendeletet, amely alapján az alábbi feltételek teljesülése esetén a lakossági fogyasztó földgáz esetében kedvezményes többletmennyiség igénybevételére jogosult. A módosítás alapján a kedvezményes többletmennyiség igénybevételére akkor jogosult a fogyasztó, ha az ingatlana nem minősül társasháznak, lakásszövetkezetnek. Amennyiben az ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló lakóegység található és ezek közös mérőórával rendelkeznek, akkor családi fogyasztói közösségekre vonatkozó kedvezményt igényelhetnek. A családi fogyasztói közösségekre vonatkozó kedvezmény igénybevételéhez hatósági bizonyítványt kell bemutatni a gázszolgáltató részére.

A családi fogyasztói közösség igazolását tartalmazó hatósági bizonyítványt a kérelemre állítja ki a település jegyzője, a kérelem beadásától számított 8 napon belül.  A kérelmet az az ügyfél adhatja be, aki az érintett ingatlan vonatkozásában a gázszolgáltatóval szerződéses jogviszonyban álló lakossági fogyasztónak minősül.

A beadott kérelem alapján, helyszíni szemle során kerül vizsgálatra az ingatlanon található –  az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti – lakás rendeltetési egységek száma.

A lakossági fogyasztó a jegyző által kiállított hatósági bizonyítványt kizárólag a 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet szerinti kedvezmény igénybevételéhez használhatja fel a gázszolgáltatónál.

 

A kézhez kapott hatósági bizonyítványt a lakossági fogyasztónak kell benyújtania a földgázszolgáltatóhoz, amely a hatósági bizonyítvány és a hozzá kapcsolódó nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől fogja biztosítani a kedvezményt.

 

A hatósági bizonyítvány iránti kérelmet a Hajdúhadház közigazgatási területén található ingatlanok esetében a Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal Jegyzőjénél (4242 Hajdúhadház, Bocskai tér 1.) lehet előterjeszteni. A hatósági bizonyítvány igény előterjesztésére kötelezően alkalmazandó, rendszeresített formanyomtatvány nincs, az igényt a csatolt Kérelem kitöltésével és benyújtásával is lehet kezdeményezni.  A hatósági bizonyítvány kiállítása ingyenes.

 

Dr. Kiss-Kazsuk Katalin

Hajdúhadházi Polgármesteri Hivatal Jegyzője

 Kérelem letölthető: ITT

 

 

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.